31 Mart 2010 Çarşamba

HUKUK BÖLÜMÜ VE MEZUN OLUNCA NE YAPARIM

Pembe Peluş Meslekler ile ilgili bir mim başlattı,bende birazcık gecikmeli olarak bu mimi cevaplayarak,ÖSS'ye (veya adı ne olduysa)yeni girecekler ve hangi bölümü seçeceğini bilmeyenler için yardımcı olmaya çalışacağım.

Bilmeyenler için;
Ben Hukuk son sınıf öğrencisiyim.Bu bölüme tesadüf eseri girmedim.İsteyerek girdim,hedefleyerek girdim.Zaten Hukuk öylesine girilebilecek bir bölüm değil kanımca. İstemek lazım...

Sıkıcı olmayan şekilde bu bölümün artılarını ve eksilerini yazacağım madde madde;

ARTILARI:
-Hukuk mezunu olursanız pekçok meslek seçme imkanınız var: Avukatlık-Hakimlik-Savcılık-Noterlik
-Hem özel sektörde hem kamu sektöründe iş bulabilirsiniz.
-Uzmanlaşabileceğiniz alan sayısı fazla;Ceza Hukuku,Ticaret Hukuku,İdare Hukuku vs.
-Kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız,kendinize bir büro açarak bu hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz.Veya maaşlı bir işte de çalışabilirsiniz.
-Hukuk mezunu olduğunuz zaman Eşit Ağırlıkta yer alan herhangi bir bölümden(Siyaset Bilimi-Uluslararası İlişkiler) mezun olan kişilerin yaptığı tüm işleri yapabilirsiniz.
-Okuduğunuz bölümün insanlar üzerinde etki bırakacağını ve size saygınlık kazandıracağını unutmayın! Tabi sizde vatanınıza,milletinize hizmet eden mezun kişiler olmalısınız,bu sizin için bir görev kanımca. 

EKSİLERİ:
-Kitap okumayı sevmeniz,okuduğunu kolay anlayabilmeniz lazım.4 sene boyunca oldukça fazla kitap okuyacaksınız.
-Zor bir bölüm. Ama kime göre neye göre ? Eğer kendinizden eminseniz,kişisel yeteneğinizin olduğunu düşünüyorsanız zorlanmadan bitirirsiniz bence.
-1 sene zorunlu staj süreniz var.Mezun olduktan sonra hemen ruhsatınızı alıp avukatlık mesleğine başlayamıyorsunuz.Stajı bitirdikten sonra avukat olabilirsiniz.
-Arkadaşlarınız 3-4 tane ders alırken,siz bir dönemde 10 tane ders almaya hazırlıklı olun.Tabi bu okuldan okula değişir.Özel okulların ders yükü daha fazla,devlet okulları daha rahat.
-Devlet mi Özel mi seçmeliyim derseniz? Ben özel okulda burslu olarak okuyorum. Devlette değil de özel de okuyor olmamın sebebi; kesinlikle hoca kalitesidir. İmkanınız varsa tercih ettiğiniz okuldaki öğretim kadrosunu gözden geçirin,bilenlere danışın.Hocalarınızın kalitesi sizin kaliteniz demektir.


Bu liste uzar-gider... Aklıma ilk etapta gelenler bu şekilde. Kafasında soru işareti olan arkadaşlara her zaman yardımcı olabilirim.

AYRICA: Hakim veya Savcı olmak için okul bittikten sonra ayrıca bir sınava girmeniz gerekiyor,unutmadan.

EK:Şu an mecliste olan bir tasarı var.Avukatlık mesleğini yapabilmek için uzmanlık sınavı getiriliyor.Sınavı geçebilenler avukat olabilecekler,geçemeyenler ise sadece hukuki danışmanlık yapabilecekler. Bu yüzden iyi eğitim alabileceğiniz bir üniversite tercih edin.

13 yorum:

  1. Tatlım ben Siyaset Ulus.mezunuyum
    bu bölümle,hukuk bölümünün tek ortak noktası Siyaset Bilimi okuyanların da aldığı bazı ortak hukuk dersleri..Sİyaset Bilimcilerin gördüğü dersleri hukukçular görmez ve Dış İşleri Bakanlığı'nda görev almak isteyen birinin Siyaset yerine hukuk mezunu olması çoğu görev için yeterli değil..Siyaset Bilimi mezunu olması aranır. Hukukçular içinde ayrı bölümler vardır muhakkak..

    Özel sektörde dediğin olabilir belki bilmiyorum ama devlette görev isteyenler için bazı koşullar oluyor biliyorsun. ABGS için de aynı durum geçerli..

    Zamanında araştırmıştım oradan biliyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Tam olarak araştırmadığım bir konu açıkçası..Özel sektörde benim dediğim gibi ama devlette diploma zorunluluğu olabilir. Mesajını okuyanların aklında olsun,iyice araştırsın o zaman devlette görev almak istiyorsa.

    Yorumun iyi olmuş,yanlış bilgi vermeyelim,teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  3. Rica ederm tatlım :) zaten aslında Hukukçular için özel sektörde çok avantaj var ama Siyasetçiler için iş olanağı az gibi hatta yok denilebilcek kadar az muhakkak başka bir sektöre kaymayı gerektiriyor..

    O yüzden siyasetçiler için en güzel iş olanağı devlettedir hep..

    Öptüm :)

    YanıtlaSil
  4. şu ana kadar ortaya çıkan en yararlı mim sevdim:)

    YanıtlaSil
  5. Merve'ye katılıyorum, ben de SBF Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Nitekim uluslararası ilişkiler bölümü mezunlarını özel sektörde direkt karşılayan bir sektör veya iş alanı yok, kaldı ki asıl amacı diplomat yetiştirmektir. O nedenle Hukuk fakültesi mezunlarından epey farklıdır.
    En yakın iki arkadaşım da İstanbul Hukuk F. mezunu, gurur duyuyorum onlarla, ilerde kapı gibi iki avukatım olacak, ne mutlu bana değil mi ? :))
    Kısacası, avukatları, hukuk derslerini ve hukuk fakültesi öğrencilerini çok severim...
    Sevgiler mughetto =)

    YanıtlaSil
  6. söylediklerin doğru canım benimde nişanlım stajyer avukat hayatım boyunca hergün 2 saatimi kendimi geliştirmek için kitaplara adamalıyım diyor bencede öyle zeki insanları çok sewiyorum :))

    YanıtlaSil
  7. Demek meslektaş olacağız seninle mughetto , ben Dokuz Eylül mezunuyum , mesleğimi çok seviyorum , çok stresli ve gergin olsa da...En ufak hatada ağır ceza da yargılansan da güzel bir meslek ancak Türkiye de ayaklar altına serildi malesef, eski saygınlığının olmadığı kanaatindeyim , bir de bir ton hukuk fakültesi açtılar , zaten kontenjanları da fazla oluyor. İşsizler sürüsü olursak yakında şaşırmam , sen henüz mezun olmamışsın , içini karartmayayım , her şeye rağmen oldukça hayatın içinden bir meslek ...Çok eğlenceli tarafları var...
    Sana başarılar diliyorum , son sınıf oldukça zordur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba bende hukuk istiyorum. tek amacım tek hayalim bu bölüm, avukatlık. 20 yaşındayım seneye sınava gireceğim lise hayatım baya tembel geçti çalışmadım ve ailevi nedenlerden dolayı da sürekli tayinimiz çıktı özetle hiçbir şekilde temelim yok matematikte. yine edebiyatı halledebilirim ama matematik öyle değil. bir seene içinde kendi başıma netten çalışarak yapabilir miyim. hukuk olsun da ben doğuda bile okurum ama korkum matematik. bir sene sıkı bi çalışmayla temel olmadan hukuk kazanbilir miyim?

      Sil
  8. Zeynep: evet oldukça yararlı :)

    April; hukuk okumasam bende uluslararası veya siyaset düşünüyordum,sonraki tercihlerim o yöndeydi.Ama araştırmamıştım mesela..Devlette çalışmak bana göre değil,demekki mutsuz olcakmışım.Araştırmadan bölüm tercih etmemek lazım.
    Sevgiler :)

    Summer; Gerçekten kendimizi geliştirmemiz ve sürekli günceli takip etmemiz gereken bir meslek.

    av-glnygk; Çok fazla kontenjan var gerçekten,söylediklerine katılıyorum.Bu beni çok üzüyor.Umarım gönlüme göre bir iş bulabilir ve çalışabilirim.Ama gerçekten seviyorum,yaptığım ara stajlardan falan hep memnun kaldım. :)

    YanıtlaSil
  9. bence tercih edecekler kesınlıkle devlet unıversıtesını tercıh etmelı cunku zaten özel unıversıtelere gıren hocalar da cok ıyı arastırırsanız devlet unıversıtelerınden gıtmekteler ve dersler bakımından da cok buyuk farklar yok ev arakadasım ozelde bense devlette okuyan bırı olarak dıyebılırım kı eğıtımı cok daha yuksek çoğu ozel unıversıtelerın hukuk fakultelerınden.örneğın en ıyı hukuk fakultelerınden bırı olan koc unıversıtesıne marmaradakı hukuk hocaları gıtmekteler,bunun gıbı..tabı kesınlıkle koc,bahcesehır,yedıtepe gıbı unıversıtelerı bunların dısında tutuyorum.Ama once tabı kı gercekten ısteyın ve sevın=))( ve tabı kı okul dısında kendınıze mutlaka bıseyler katın hukukla ılgılı)

    YanıtlaSil
  10. Bu yoruma maalesef katılamayacağım.Marmara'da İstanbul'da Dekanlık,Hocalık yapmış pekçok Hukukçudan ders aldım.Televizyonlarda hukuki görüşlerine başvurulan,tartışma programlarında en ön sıralarda yer alan kişiler benim hocam.Aralarında YÖK başkan yardımcılığı yapmış hocam dahi var.Özel üniversitelerin maddi imkanlarından dolayı devlet üniversitelerinden bağlarını koparıyorlar.

    Tekrar söylediğim gibi ( benim fikrimce ) girdiğiniz okulun adına değil eğitim kadrosuna dikkat edin.

    İstanbul Üni.mesela önde gelen ismi olan fakültelerden,ilk senemde 4-5 ders alırken arkadaşlarım ( ki türkçe,tarih var derslerin arasında ) ben 14 ders alıyordum.

    Mutlaka araştırılmalı,Hukukçu olacaksak eğer, okul adı önemli değil,alınan eğitim,benimsenen idol önemli diyorum.

    YanıtlaSil
  11. cnm teşekkür ederim yazdığın için:) ben de tıp okumasam hukuk okurum derdim hep.çok alakasızmış gibi geliyor ilk başta kulağa ama ikisinde de önce bol bol ezber yapıp sonra ezberin üzerine mantık kurman lazım,aslında temel aynı

    YanıtlaSil
  12. merhaba bende hukuk istiyorum. tek amacım tek hayalim bu bölüm, avukatlık. 20 yaşındayım seneye sınava gireceğim lise hayatım baya tembel geçti çalışmadım ve ailevi nedenlerden dolayı da sürekli tayinimiz çıktı özetle hiçbir şekilde temelim yok matematikte. yine edebiyatı halledebilirim ama matematik öyle değil. bir seene içinde kendi başıma netten çalışarak yapabilir miyim. hukuk olsun da ben doğuda bile okurum ama korkum matematik. bir sene sıkı bi çalışmayla temel olmadan hukuk kazanbilir miyim?

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZI SEVİYORUM :)

Blog Widget by LinkWithin