Merhaba,
Bir önceki postumda genel hatlarıyla "Amerika seyahat organizasyonuna nereden başlamalı?"," uçak biletleri", "otel rezervasyonları", "araba kiralama", "yeme/içme" konularına değindim.
Bu postumun konusu ise Uzun Amerika Seyahati için VALİZ HAZIRLAMA!
Bütün hazırlıklar tamam, rezervasyonlar yapıldı ve tek yapmanız gereken sabırla seyahat tarihini beklemek ve gün saymak. Zira hayatınızın en eğlenceli ve unutulmaz tatillerinden birine hazır olun. Buyurun ben instagramda günler öncesinden nasıl gün saymaya başlamışım:
Bu noktada seyahatinize birkaç gün kala son dakika aksiliği yaşamamak adına valiz hazırlama işini halletmenizi tavsiye ederim. Buyurun beraber valiz hazırlamaya;
UÇAK YOLCULUĞU
Uçakların adeta bir buzdolabı olduğu malumunuz. Dolayısıyla bilhassa uzun yolculuklarda rahat kıyafetleri tercih etmenin yanı sıra birden fazla kat giyinmeye de özen gösterin. Tişört üzeri sweatshirt tercih ederseniz, üşüdüğünüz zaman da, terlediğiniz zaman da alternatifiniz olur.
Eğer Türk Hava Yolları ile seyahat edecekseniz, seyahatin başında size bir seyahat kiti veriyorlar. Bu kit, diş fırçası, diş macunu, çorap, kulak tıkacı, havlu terlik ve battaniyeden oluşuyor. Battaniyeyi inerken uçakta bırakıyorsunuz, diğerlerini yanınıza alabiliyorsunuz. Aman ha o kiti uçakta bırakmayın! Amerika'da otellerin zeminleri halı flex ile kaplı olduğu için ve biz halıya basmaktan iğrendiğimiz için Türk Hava Yollarının o dandik sayılabilecek havlu terliği hayat kurtardı. Kitin içerisinden çıkan diş fırçası ve diş macunu da seyahatimiz süresince bizi gayet idare etti. Bu noktada diyebilirsiniz ki, Türk Hava Yollarının seyahat kitine mi kaldık, valizimize terlik, diş fırçası, diş macunu alırız ve mesele kalmaz. Ancak uzun ve bol aktarmalı bir seyahatin kurallarından biri az ve hafif valiz. Zira Amerika'da iç hat uçuşlarda bagaja verdiğiniz her valiz ekstra ücrete tabi. Bu durumda bir adet orta boy valiz yerine iki adet küçük boy valiz de tercih edebilirsiniz. Biz 20 günlük bir seyahat için 2 kişi orta boy bir valize sığdık ama uçuşlarımızda ekstra ücret ödemek zorunda kaldık mesela.Yanımıza optimum kıyafet, minimum kozmetik ve zaruri ayakkabı aldık. Kıyafet eksikliğimizi seyahatin ilerleyen aşamalarında laundry de çamaşır yıkayarak ve uygun fiyatlı mağazalardan alışveriş yaparak hallettik, kozmetik eksiğimizi ise Wallgreens, CVS gibi marketlerden hallettik.
REZERVASYON BELGELERİ
Şeffaf bir dosyanın içerisinde uçak biletlerinizi, otel rezervasyonlarına ilişkin belgeleri (booking.com'dan rezervasyon yaptırdığınız zaman internet sayfasını print etmeniz yetiyor), araba kiralamaya ilişkin belgeleri koyun ve o dosyayı sırt çantanızda taşıyın, aman ha kaybetmeyin. İşinizi garantiye almak için rezervasyon kodlarının resimlerini çekebilir veya kodları başka bir deftere not ederek o defteri de yanınıza alabilirsiniz.
Ayrıca yanınıza pasaportunuzu, eğer pasaportunuzdaki soy isminiz evlenmeden önceki soy isminiz ise evlilik cüzdanınızı, kimliklerinizi, ehliyetinizi, dolar bazında nakit para ve kredi kartlarınızı almayı unutmayın.
GEZİLECEK/GÖRÜLECEK YERLER
Ben seyahatten evvel hangi şehirde nereye gideceğimizi, hangi gün nerelere gideceğimizi, şehir rotalarımızı belirlemiş ve gün gün detaylı bir program çıkartmıştım. Bu programla ilgili belgeleri ve ayrıca bazı şehirlerin cep kitaplarını da yanıma aldım. Ayrıca her şehre vardığımız zaman ilk yaptığım şey, şehrin pek çok noktasında ve hemen hemen tüm otellerde yer alan şehre ilişkin, etkinliklere ilişkin, mekanlara ilişkin tanıtıcı broşürleri toplamak ve eğer o şehirde toplu taşıma kullanacaksak toplu taşıma haritasını edinmek oluyordu. Böylece otele gittiğim zaman hepsini önüme seriyor ve ertesi gün ne yapmalı diye kafa yorabiliyordum. Ama tabi ki mutlaka seyahate başlamadan evvel, mümkünse hala Türkiye'deyken, seyahatinize ilişkin detaylı bir program yapmaya çalışın, yoksa otele vardığınız zaman özellikle ilerleyen günlerde seyahatin yorgunluğuyla ertesi güne dair optimum bir program ayarlamanız zor olacak ve geziniz eksik kalacaktır.
Bu aşamada, bir önceki postumda atladığım bir hususa dikkat çekmekte fayda görüyorum. Rezervasyon yaptırdığınız otelde wifi olmasına maksimum özen gösterin. Zira bazı durumlarda cep telefonlarından internete bağlanmak çok önemli oluyor.
En çok bilgiye, yapılacaklar listesine, gezi kitapçığına, haritaya ihtiyacımız olan şehir New York oldu. Çünkü New York da gezilecek/görülecek çok yer var, çoğu yeri de yürüyerek gezmeniz gerekiyor, dolayısıyla bir elinizde hep harita ve kitapçıklar oluyor. National Geographic'in New York Gezi Rehberi Asla Uyumayan Şehir kitabını ve kitapçılardan alacağınız detaylı bir New York City haritasını (mümkünse seyahatten önce Türkiye'den temin edin ki, hazır olsun.) (ayrıca bu harita mutlaka metro ağını da içersin) temin etmenizi tavsiye ederim.
İLAÇLAR
Amerika'da drug storelar, yani bünyesinde reçetesiz satılan ilaç ve vitaminleri de bulunduran marketler, çok yaygın olduğu için; ilaç olarak gerekli gereksiz ne varsa valizinize doldurmayın. Ancak pek tabi reçeteli ilaçlarınızı yanınıza alın. Bunun dışında acil durumlar için az miktarda da olsa ağrı kesici, ateş düşürücü, antibiyotik (antibiyotiğe erişimin zor olduğunu duyduk), soğuk algınlığı ilacı, talcid/rennie gibi hazımsızlık ilaçları (fast food beslenme sağolsun, maalesef ihtiyacınız olacak), temin etmesi zor olduğu için uçuk ilacı, reçetesiz satılmadığı için kullanıyor iseniz doğum kontrol hapı ve kabızlık ilaçlarını almakta fayda var. Biz hava değişiminden etkilenmemek için özellikle soğuk ve yağışlı New York sokaklarında dolaştığımız seyahatimizin ilk günleri, otele geldiğimiz zaman soğuk algınlığı ilacı içmeden uyumuyorduk. Ayrıca seyahatimizin hemen başında CVS isimli bir drug store dan edindiğimiz C vitaminli şekerlemelerden de bol bol tükettik. Böylece 20 gün boyunca hiç hasta olmadan seyahatimizi tamamlayabildik.
VALİZ OPTİMUM ŞEKİLDE NASIL HAZIRLANIR?
Seyahatimize başlarken, Amerika'da gerçekleştireceğimiz alışveriş potansiyelimizi göz önünde bulundurarak 20 günlük seyahat için 2 kişi orta boy bir valize sığdık. Dönüşte ise bu orta boy valize ek olarak; Amerika'ya gidildiğinde satın alınmadan dönülmemesi gereken (zira Türkiye'ye göre fiyatları çok çok ucuz) büyük boy bir Samsonite valiz, iki adet orta/büyük boy spor çantası, 1 adet sırt çantası, 1 adet büyük boy kol çantası uçakta bize eşlik etti. Hatta aşağıda resmini eklediğim benim orta boy spor çantam bana hala tüm seyahatlerde ve spor merkezine giderken eşlik etmekte, çok doğru bir yatırım yapmışım.
Uzun bir yolculukta en fazla ihtiyaç duyacağınız şey iç çamaşırı. Dolayısıyla riske atmamak için yanınıza seyahat gün sayınız kadar hatta mümkünse 1-2 adet daha fazla sayıda iç çamaşırı almanızı tavsiye ederim. Yeterli sayıda çorap da almanız mantıklı olacaktır ama çorap ihtiyacınızı herhangi bir mağazadan da halledebilirsiniz.
Amerika'da farklı şehirler dolaşacaksanız farklı hava durumlarına maruz kalacaksınız demektir. Bu sebeple yanınıza oldukça rahat ve 20 gün boyunca sizi idare edecek, kıyafetlerinizin geneline uyum sağlayacak bir spor ayakkabı, bir adet parmak arası terlik ve bir adet Tom's/Keds tarzı günlük hafif bir ayakkabı almanız bence yeter. Ben şık veya topuklu bir ayakkabı almadım yanıma, zira seyahat programımızda böyle bir kıyafet giymemi gerektirecek bir etkinlik yer almıyordu. Ancak özellikle Las Vegas'ta ve New York'ta bazı gece kulüplerinin dress code uyguladığını ve bayanlarda topuklu ayakkabı ve şık kıyafet olmazsa, içeriye almadıklarını belirtmekte fayda var.
Her ihtimale karşı bir çift bikini ( Miami sahilleri, Los Angeles sahilleri ve Las Vegas pool partyleri için gerekebilir.), sıcak günler için 3-5 adet tişört, soğuk ve yağışlı günler için sweatshirt (GAP markası özellikle outlerde çok uygun fiyatlı, 10-15 dolara sweatshirt satın alabilmek mümkün, ben seyahat süresince hayatımı kurtaran ve üzerimden çıkartmadığım bir adet beyaz bir adet lacivert renk sweatshirti GAP'ten aldım mesela), bir tık daha düzgün giyinmenizi gerektiren durumlar için gömlek/bluz, yağmurluk, eşofman (eşofmanı uçakta giymenizi tavsiye ederim.), 2 adet kot pantolon (yanımda kot pantolon götürmemiştim, yine kot pantolon ihtiyacımı GAP mağazasından karşıladım) yeterli olacaktır. Kıyafetleriniz kirlendiği zaman laundry lerde çamaşır yıkama/kurutma imkanından faydalanabilir veya benim gibi H&M, Aeropostale, Forever21 gibi mağazalara girip günlük kıyafetler satın alabilirsiniz. Tabi bu öneriler benim gittiğim mevsimde seyahat edecekler için mantıklı olacaktır. Siz seyahat edeceğiniz tarihe göre minik bazı değişiklikler yapabilirsiniz.
Yukarıda da söylediğim gibi yanımızda çok az miktarda kozmetik malzemesi götürdük (minik seyahat kaplarında yüz/göz kremi gibi malum her bulduğum kremi yüzüme/gözüme süremem), bu ihtiyaçlarımızı da CVS, Wallgreens gibi marketlerden temin ettik. En eksikliğini duyduğum şey ise, ufak da olsa bir tarak idi.
Ekim ayında New York ve San Francisco tam olarak sonbahar mevsimini yaşamaktaydı, yanıma aldığım bir adet şal rüzgarlı günlerde beni çok kurtardı, hatta yağışlı ve üşüdüğüm bir gün Forever21'e dalıp bir adet bere de edindim. Çok üşümüyorsanız Ekim ayı için eldivene gerek yok ama şal ve bere mantıklı seçimler olacaktır.
New York'ta metro bekleyen şallı ve bereli bir Mughetto:
San Francisco Golden Gate Park'da üzerinde yağmurluk, boynunda şal, ayağında dünyanın en rahat ayakkabılarıyla dünyanın en huzurlu manzalarından birine karşı bir Mughetto daha:
Unutmadan gece yatarken giymek için bir çift pijamayı da valizinize eklemeyi unutmayın. Kaldığımız en eski otelde dahi, klima olduğu için her hava durumuna uyum sağlayacak ne çok kalın/ne çok ince bir pijama mantıklı olacaktır.
Amerika'dan satın almayı tercih edebileceğiniz gibi, Türkiye'den de götürebileceğiniz bir sırt çantasının seyahat süresince hayati önem taşıdığını unutmadan söyleyeyim. İlk günlerde çapraz taktığım bir çanta (ve içinde pasaportlar, belgeler, gezi kitapçıkları, kimlikler, para, su, cüzdan, gün içerisinde yapılan alışverişler vb. ile oldukça ağırlaşıyor) ilerleyen günlerde omzumda müthiş bir ağrı yapınca seyahatimizin 3. gününde girdiğimiz bir çantacıdan siyah bir Eastpak marka sırt çantası satın aldık ve böylece çanta taşıma işini eşim ile beraber üstlenmiş olduk. Malum çoğu erkek bayan çantası taşımaktan yahut renkli çanta taşımaktan imtina ediyor.
Yine Amerika'dan satın alabileceğiniz ancak isterseniz mevcutlardan da götürebileceğiniz bir başka eşya güneş gözlüğü. Biz hem yanımızda götürdük, hem Amerika'dan satın aldık :)
Uzun bir Amerika seyahati için valiz nasıl hazırlanmalı postuma da burada son veriyorum. Eklemek istediğiniz birşey olursa lütfen yorum bırakın. Sevgiler :)
Mughetto
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
YORUMLARINIZI SEVİYORUM :)