5 Ağustos 2014 Salı

PART3: 4.5 GÜNLÜK NEW YORK CITY GEZİSİ PLANLAMA,HAVALİMANINDAN ŞEHİR MERKEZİNE ULAŞIM, NYC METRO KULLANIMI, 4.5 GÜNÜ NE ŞEKİLDE PLANLADIK, HANGİ BÖLGELERİ GEZDİK

Merhaba,

20 günlük Amerika seyahat postlarıma 4.5 günlük New York City gezimiz ile devam ediyorum.

Önceki postlarımda da bahsettiğim gibi biz İstanbul'dan New York'a Türk Hava Yolları'nın direkt uçuşu ile uçtuk. İstanbul'dan sabah 07:20'de kalkan uçak, 10 saat 55 dakikalık yolculuğun ardından yerel saat ile 11:20'de New York'a varmış oluyor. New York John F. Kennedy havalimanından şehir merkezine birden çok aktarma yaparak metro ile ulaşmanız mümkün. Ancak biz taksi ile ulaşmayı tercih ettik ve ortalama 50 dolar ücret ödedik. Dönüşte ise bu sefer 50 dolar taksi ücreti ödemeyelim, nasıl olsa 4.5 gündür sürekli metro kullanıyoruz ve metroyu kullanmayı öğrendik, hava limanına metro ile ulaşım sağlayalım dedik, ancak 10 dakika ile uçağı kaçırdık ve bir sonraki sefer için 100 dolar ceza ödedik. Dolayısıyla hava limanından şehre en mantıklı ulaşım taksi diyebilirim :) Veya 50 dolar taksi parası ödeyemem, illa ki metro kullanacağım derseniz, özellikle uçağı kaçırma riskinizin olduğu dönüş yolculuğunuz bakımından size tavsiyem; mutlaka önceden aynı güzergahta (yani otelinizden hava limanına giden metro güzergahı) ve aynı zaman diliminde (yani dönüş uçağınız sabah 9'da diyelim, en geç 8'de hava limanında olmanız gerektiğini düşünürsek, otelinizden hava limanına yolculuğun da ortalama 1 saat süreceğini göz önünde bulundurarak en geç 7'de otelinizden ayrılmanız hatta metroya binmiş olmanız gerekecektir; pratik yapacağınız gün de bu zaman diliminde) (aynı zaman dilimine dikkat etmeniz o saatte hangi metro hattının işlediğini net olarak öğrenebilmeniz bakımından önemli, zira sabahın erken saatlerinde bazı trenlerin seferleri bulunmuyor) yolculuk gerçekleştirmeniz. Böylece sırasıyla hangi trenleri tercih etmeniz gerektiğini ve yolculuğunuzun ortalama ne kadar süreceğini öğrenmiş olur ve uçak kaçırma riskinizi minimuma indirirsiniz.


Siz de bizim gibi New York City'i tam bir gezgin gibi, sırtınızda sırt çantası, ayağınızda en rahat spor ayakkabılarınız ile gezmeyi planlıyorsanız; metroyu kullanmanız ve hatta metroyu iyi kullanmanız şart. Bunun birkaç yolu var. Birincisi metro ağını gösteren bir harita edinmek. Aşağıya metro ağını gösteren bir harita ekliyorum, bu harita ve hatta bu haritanın daha geniş alanı Brooklyn, Queens, Bronx bölgelerinin iç kısımlarını da kapsayan tarzda olanı benim Türkiye'deyken edindiğim New York City haritasında da bulunmaktaydı. Haritayı incelediğiniz zaman belli başlı metro güzergahları olduğunu ve bu güzergahların çeşitli renklerle gösterildiğini görüyorsunuz; kırmızı, mavi yeşil, sarı, turuncu gibi... Ve bu güzergahlardan geçen trenler de harfler ile gösterilmiş, Q treni, N treni, R treni vb. gibi. Ayrıca bu trenlerin hangi istasyonlarda durduğu da haritada gösterilmiş. İlk başta komplike gelebilecek olan bu harita bir iki pratikten sonra çok kolaylaşıyor, inanın.

Metro istasyonlarına girerken, o metro istasyonundan hangi trenin geçtiği istasyonun giriş kapısında yer alan tabelalarda görebilirsiniz. Mesela aşağıda Times Sq-42 St Staion durağının resmi yer almakta; bu duraktan hangi trenlerin geçtiğini durağa girmeden evvel rahatlıkla görebiliyorsunuz.

Ayrıca akıllı cep telefonlarınızda indirebileceğiniz NYC subway uygulamaları da işinizi çok rahatlatacaktır. Zira bu uygulamalara bulunduğunuz bölgeye en yakın metro durağını ve gitmek istediğiniz bölgeye en yakın metro durağını girdiğiniz takdirde, uygulama size ulaşım için hangi trenleri kullanmanız gerektiğini, hangi trenden hangi trene aktarma yapmanız gerektiğini ve seyahatinizin ortalama süresini gösteriyor. Benim kullandığım uygulama New York Subway Map idi, tavsiye ederim.

New York City'de ulaşım ile ilgili oldukça fazla bilgi verdiğime göre New York City hangi bölgelerden oluşuyor, hangi bölgeleri gezmek gerek bu konuyu inceleyebiliriz. Aşağıda yer alan haritaya tıkladığınız zaman Manhattan bölgesinde gezilecek görülecek yerlerin detaylarına ulaşmanız mümkün.
Gezinizi planlarken en dikkat etmeniz gereken yer, birbirlerine yakın bölgeleri aynı gün gezmeniz, böylece zamandan ve enerjiden (yürüyerek dolaşacağınızı göz önünde bulundurarak) tasarruf etmiş olacaksınız.

Ana hatlarıyla biz 4.5 günü şu şekilde planladık.

1. GÜN BROOKLYN
11:30 gibi indiğimiz JFK havalimanından valizleri al, gümrük kontrolünden geç, taksi bul vs. derken Brookly'nde bulunan otelimize saat 13:30 gibi varmıştık. Daha önceden de planladığımız gibi, bu günü otelin çevresini keşfetmeye, metro ağını çözmeye ve Brooklyn bölgesini gezmeye ayırdık. Detaylarını daha sonraki postlarımda yazacağım.

2. GÜN MIDTOWN (TIMES SQUARE-5TH AVENUE-BRYANT PARK-GRAND CENTRAL TERMINAL-BROADWAY-EMPIRE STATE BUILDING-ROCKEFELLER CENTER)
Seyahatimizin 2. günü gözümüzü açar açmaz kendimizi Times Sqaure'e attık. Times Sqaure Manhattan'ın Midtown bölgesinde kalıyor. Bugünümüzü tamamen Midtown bölgesini gezmeye ayırdık. Akşam ise güneşi batışını izlemek için Rockefeller Center Top of the Rock Observation Deck'e çıktık ama hava bulutlu olduğu için güneşin batışını izlemek mümkün olmadı. Bugünün detaylarını da daha sonraki postlarımda yazacağım.

3.GÜN MADISON SQUARE PARK-FLARITON BUILDING- HOTEL CHELSEA- HIGH LINE-CHELSEA MARKET- MEET PACKING DISTRICT- UNION SQUARE PARK-GREENWICH VILLAGE-LITTLE ITALY-CHINA TOWN
Seyahatimizin 3. günü en yoğun günlerden biri oldu. Yukarıda yer alan haritaya baktığımız zaman Midtown ile Lower Manhattan arasında kalan Soho ve Tribeca hariç Chelsea, Greenwich Village, Little Italy, Chinatown, Union Square, Madison Square bölgelerini tamamen ve evet sadece yürüyerek dolaştık. Detaylar daha sonraki postlarımda olacak. 

4. GÜN BROOKLYN BRIDGE- LOWER MANHATTAN- FINANCIAL DISTRICT- TRINITY CHURCH-WALL STREET-WORLD TRADE CENTER-STATUE OF LIBERTY-ELLIS ISLAND-TRIBECA-SOHO

Seyahatimizin 4. gününde Brooklyn köprüsünden Manhattan'a yürüyerek geçtik ve manzaranın keyfini çıkartık. Bu New York'tan yapılmadan dönülmemesi gereken aktivitelerin başında geliyor.Daha sonra Lower Manhattan'ı dolaşarak sahile kadar indik ve Özgürlük Heykeli'ne oldukça yakın geçen Ellis Island'a giden feribotlara bindik.  Dönüşte ise yine yürüyerek World Trade Center, Tribeca ve Soho bölgelerini keşfettik, detaylar daha sonraki postlarda...

5. GÜN CENTRAL PARK-  ve tekrar 5th AVENUE-TIMES SQAURE-BRYANT PARK
Seyahatimizin 5. ve son günü. Bugüne kadar baya bir yorulduk, o yüzden bugünü Central Park'a ayırdık. Central Park oldukça büyük bir park olduğu için yine çok yürümemiz gerekti ama kah yürüyerek kah çimlere yayılarak oldukça güzel vakit geçirdik. Central Park'tan sonra  bir kez daha Manhattan'ın en meşhur caddeleri 5. cadde, bu caddeye paralel bir üst cadde Avenue of Americas ve 5. caddeye paralel bir alt cadde Madison Avenue'da son bir tur attık. Daha sonra bir de akşam görelim diyerek tekrar Times Square'e gittik ve meydandaki sandalyelerde bir saate yakın oturarak ışık selinde ve o hareketli atmosferde kaybolduk. Ben bir türlü otele gitmek istemediğim için yarım saat kadar da Bryant Park'ta oturarak şehrin havasını son bir kez içimize çektik ve geri geri adımlarla otele gitmek üzere metro istasyonuna doğru yürüdük. Detaylar daha sonraki postlarda...

4.5 günlük New York City seyahatimize ilişkin yukarıda yer alan her şey ve daha fazlasını ilerleyen postlarda detaylı bir şekilde paylaşacağım. Şimdilik hoşçakalın...
Mughetto

2 yorum:

  1. Merhabalar,

    Süper bir yazı olmuş, Benim gibi hiç gitmemiş ama gitmek isteyen biri için faydalı bilgiler var. Gitmeyi istediğim yerlerin başında gelir Amerika ama 10 saatlik uçuş süresi gözümü çok korkutuyor. Nasıl geçer o saatler düşünemiyorum bile :))))
    Bazen taksi en iyi çözümdür. Ben de tutturmuştum Paris seyatimizde metro kullanım diye. Elimizdeki valizlerle o kadar merdiven ineceğimizi düşünmemiştim tabi :)))))
    Ben hep diyorum, Amerika'ya giderken boş valizle gitmek lazım hele ki indirim dönemine rastgelirse amannn valiz yetmez. :)))))
    Yazının devamını bekliyorum heyecanla..

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Direkt uçuşlar gayet keyifli oluyor. Bizim Tayland Bankong uçuşumuz da THY ile direkt idi, onda da gayet keyifli seyahat etmiştik. Birkaç film üst üste izledin mi uçuş bitiyor :) Sık sık yeme içme servisi de yapılıyor zaten...Ve haklısın bazen taksi en iyi çözüm, hele şehri bilmiyorsan, şehirde yaşamıyorsan... Şimdiden bir sürü post girdim bile ;) Beklerim.

      Sil

YORUMLARINIZI SEVİYORUM :)

Blog Widget by LinkWithin